فارکس

آموزش محاسبه حجم معاملات بازار فارکس صفر تا صد

محاسبه حجم معاملات بازار فارکس طبق شرایط و مراحل خاصی و از طریق فرمول‌هایی انجام خواهد شد. آگاهی از نحوه محاسبه حجم این معاملات به ویژه برای افراد حرفه‌ای اهمیت زیادی دارد. بنابراین در ادامه این مقاله به این موضوع پرداخته خواهد شد بنابراین تا پایان همراه ما باشید.

مفهوم حجم معامله و ریسک در فارکس

مفهوم حجم معامله و ریسک در فارکس

حجم معامله میزان وجه یا پولی است که برای خرید و فروش یک جفت ارز باید به صورت لات پرداخت شود. هر میزان حجم معامله نیز با سرمایه اولیه در دسترس تریدرها و میزان ریسک هر معامله ارتباط مستقیم دارد. بنابراین محاسبه حجم معاملات فارکس برای همه تریدرهای حرفه‌ای و مبتدی لازم است. برای هر معامله نیز حجم آن باید به صورت مجزا و جداگانه محاسبه گردد. از طرفی محاسبه صحیح حجم معامله یا پوزیشن سایز نیز نقش بسیار مهمی در موفقیت بیشتر معاملات‌هر تریدر یا سرمایه‌گذار در بازار فارکس دارد. در صورت عدم آشنایی با نحوه محاسبه میزان حجم معاملات، امکان ضرر بالاتر در بازار فارکس برای معامله‌گران وجود دارد. بنابراین در ادامه به نحوه و چگونگی محاسبه حجم معاملات بازار فارکس پرداخته خواهد شد.

حجم روزانه معاملات در بازار فارکس

یکی از دلایل نقدینگی مضاعف و همیشگی بروکرهای فارکس به دلیل حجم بالای معاملات روزانه در این شبکه‌های بروکری بین بانکی در بازار فارکس است. از طرفی بر اساس آمارهای بانک تسویه بین المللی یا BIS در آخرین ماه سال ۲۰۲۲، حجم کلی معاملات بازار فارکس ۷.۵ تریلیون دلار بوده است. این در حالی است که بازار بورس نیویورک به عنوان بزرگترین بازار بورسی جهان، میانگین حجم روزانه معاملات این بازار حدود ۳۸ تا ۴۰ میلیارد دلار بوده است. بنابراین حجم معاملات فارکس در مقایسه با بورس عظیم جهانی حدود ۱۹۷ برابر بوده است. این مسئله اهمیت محاسبه حجم روزانه معاملات را برای کاربران فارکس اثبات و لازم کرده است.

اصطلاحات لازم برای محاسبه حجم معاملات بازار فارکس

برای محاسبه حجم هر معامله در بازار فارکس یک فرمول و الگوریتم رایج وجود دارد که مطابق آن می‌توان هر میزان معامله روزانه یا کلی را محاسبه و در اختیار داشت. پیش از محاسبه این حجم معاملاتی، بهتر است که اصطلاحاتی مانند پوزیشن، اکوئیتی، لات، پیپ و بالانس یا موارد این چنینی توضیح داده شود. این اصطلاحات کاربردی و لازم شامل موارد زیر هستند که به صورت مختصر توضیح داده می‌شوند و لازم قبل از ورود به فارکس با آن ها باشید.

۱) پیپ در معاملات فارکس

پیپ واحد یا مبنایی برای تعیین سود یا ضرر بوده که به معنی واحد اندازه‌گیری تغییرات نرخ ارز یا جفت ارزها است. بنابراین کوچک‌ترین واحد ارزش ارزها در بازار فارکس است.

۲) لات در معاملات فارکس

لات واحد استاندارد معاملاتی بوده که هر واحد لات استاندارد برابر ۱۰۰ هزار واحد پولی از ارز مورد معامله است. هر پیپ نیز یک درصد از یک صدم لات که برابر ۱۰ واحد است. بنابراین لات معیار اساسی برای اندازه‌گیری معاملات است و مقداری است که برای باز کردن معامله توسط تریدر و معامله‌گر انتخاب می‌شود.

۳) پوزیشن یا موقعیت در معاملات فارکس

در واقع نوع پیش‌بینی معامله‌گران درباره روند قیمتی ارزهای متنوع بازار فارکس، پوزیشن است. بنابراین پوزیشن روشی از معامله بوده که برای کسب سود از دارایی در بلند مدت در نظر گرفته می‌شود.

۴) اکوئیتی در معاملات فارکس

بالانس یا موجودی حساب به علاوه سود و یا زیان حاصل از پوزیشن‌های باز را اکوئیتی گویند. بنابراین این متغیر نشان دهنده ارزش فعلی حساب معامله‌گر در حالت باز بودن پوزیشن معامله است. همچنین اگر معامله باز وجود نداشت، اکوئیتی برابر بالانس حساب خواهد بود.

۵) بالانس در معاملات فارکس

بالانس همان موجودی حساب در بروکر بوده و میزان آن با توجه به نوع کارگزاری متفاوت است. بنابراین به مقدار پول یا سطح وجه در حساب معاملاتی که سپرده و سرمایه‌گذاری شود در واقع بالانس گویند.

۶) مدیریت ریسک در معاملات فارکس

اقدامات فردی که به معامله‌گران اجازه داده که از جنبه‌های منفی معاملات جلوگیری و محافظت کنند را مدیریت ریسک گویند. مدیریت ریسک شامل اقداماتی مانند تعیین حد سود، حد ضرر و تعیین حجم مناسب معامله، استاپ لاس و تست استراتژی و موارد این چنینی است.

۷) استاپ لاس در معاملات فارکس

استاپ لاس یا حد ضرر محدوده قیمتی از بازارها بوده که با رسیدن قیمت به آن، معامله به صورت خودکار بسته خواهد شد و در واقع از ابزارهای مدیریت ریسک است. برای تعیین میزان ضرر معامله و حجم معاملات به محاسبه و آگاهی از این مورد نیاز است.

۸) حجم مناسب معامله

به تعداد واحد مناسب برای خرید و فروش یک دارایی مالی، حجم متعادل و مناسب معامله گویند. یعنی اینکه چه حجمی از معامله کردن با سطح سرمایه و میزان ریسک مالی تناسب دارد، که این امر کنترل و مدیریت معاملات را محقق خواهد کرد.

۹) فرمول محاسبه حجم معاملات بازار فارکس

یک فرمول ساده برای محاسبه این سطوح معاملاتی وجود دارد که برابر است با یک درصد از کل سرمایه به استاپ لاس، تقسیم بر پیپ ولیو یا pip value که همان سطح پیپ یا نرخ اختلاف قیمت ارزها در معاملات است. این فرمول بدین صورت است که:

حجم معامله= میزان ریسک به دلار/ حد ضرر / ارزش پیپ

انواع لات در بازار فارکس

برای تجارت در بازار فارکس باید اندازه لات‌های ارائه شده توسط بروکر مورد نظر قرار گرفته و از طریق محاسبه حجم معاملات بازار فارکس و اندازه انواع لات، این عملکرد منافع بیشتری برای کاربران خواهد داشت. از طرفی به طور کلی ۴ اندازه لات در بازار فارکس وجود دارد که عبارتند از:

  • لات استاندارد
  • لات کوچک یا مینی
  • لات میکرو
  • لات نانو

هر میزان از این انواع لات به حداقل سرمایه متفاوتی برای افتتاح تجارت فارکس نیازمند بوده و دارای ارزش متفاوتی از یک حرکت پیپ و پیپت است. 

اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه حجم معاملات در بازار فارکس

اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه حجم معاملات در بازار فارکس

تعیین حجم معامله در بازار فارکس پیچیده نبوده اما نیاز به برخی اطلاعات اصلی و کلی دارد. همچنین جهت محاسبه دقیق حجم معامله در فارکس وجود و تهیه میزان برخی از متغیرها توسط تریدرها و معامله‌گران حرفه‌ای و نیمه حرفه‌ای لازم است. از طرفی فقدان این اطلاعات یا اشتباه در این زمینه در محاسبه و نتیجه نهایی تاثیر منفی داشته و باعث رسیدن به پاسخی غیرمعمول و غلط خواهد شد. از جمله این اطلاعات مهم و ضروری عبارتند از:

  • میزان اکوئیتی یا بالانس و موجودی حساب
  • تعیین جفت ارزی که قصد معامله آن را دارند
  • درصدی از حساب که به عنوان سطح ریسک در نظر گرفته شده
  • تعیین حد ضرر به واحد پیپ
  • تعیین نرخ تبادل ارزها

نحوه محاسبه حجم معاملات در بازار فارکس

تعیین تناسب موجود بین ارز پایه و متقابل در جفت‌ارزها اولین قدم برای محاسبه معامله در فارکس است. با توجه به این مسئله که ارزش حقیقی جفت ارزها بر اساس ارز متقابل خواهد بود، اگر سرمایه ۲ هزار دلار بوده و طبق مدیریت سرمایه ۱ درصد از سرمایه در روند معامله قرار گیرد، حدود ۲۰ دلار بوده سپس طبق چارت قیمتی ابتدا استاپ لاس را حساب کرده که به کمک پیپ این متغیر تعیین می‌گردد. در نهایت نیز پیپ ولیو pip value یا ارزش پیپ تعیین شده و اعداد را در فرمول محاسبه آن که در بخش قبل مطرح شد قرار می‌دهیم. عدد نهایی به دست آمده حجم معامله بوده که البته این عدد به راحتی از طریق نرم‌افزارهای اساسی و کاربردی قابل تعیین خواهد بود. 

ماشین حساب محاسبه حجم معاملات در فارکس

با استفاده از ماشین حساب محاسبه حجم معامله دیگر نیازی به انجام فرایند بالا که طولانی بوده و زمان بیشتری صرف محاسبه آن می‌شود نخواهد بود این ماشین محاسبه راحت و سریع حجم معامله را در اختیار معامله‌گران بازار فارکس قرار می‌دهد. اطلاعات زیر برای این ماشین حساب لازم بوده تا نتیجه و جواب محاسبه را در اختیار قرار دهد این موارد عبارتند از:

  • جفت ارز تحلیل شده که قصد معامله آن وجود دارد
  • تعیین واحد ارزی که با آن در بروکرها حساب افتتاح شده
  • تعیین اکانت سایز یا مقدار موجودی حساب یا همان بالانس حساب معامله‌گران
  • تعیین درصد ریسک که بهتر است که پیشنهاد افراد مجرب در فارکس سطح ۱ درصد بوده
  • تعیین حد ضرر یا استاپ لاس
  • تعیین نرخ تبادل جفت ارزهای مورد معامله
  • دریافت تمامی اطلاعات از نرم افزارهای متاتریدر و دیگر پلتفرم‌ها

نحوه استفاده از حجم معامله در متاتریدر

‌هنگامی که معامله‌گران حجم مناسب معامله خود را کسب کردند، باید میزان آن را در متاتریدر وارد کنند. این امر از طریق انتخاب گزینه سفارش جدید یا New Order و با باز کردن صفحه سفارش گذاری انجام خواهد شد. در ادامه نیز با انتخاب گزینه Volume و وارد کردن مقدار لات مورد نظر، امکان تکمیل فرایند تعیین حجم معامله وجود دارد. در این شرایط نیز کاربران به سادگی امکان مشخص کردن حجم را با تنظیمات پلتفرم و متاتریدر حساب دارند.

حداقل و حداکثر حجم معامله در فارکس

در ابتدای افتتاح حساب باید از حداقل و حداکثر حجم معاملات هر بروکر اطمینان حاصل کرد زیرا حداقل حجم معاملات مجاز در بیشتر بروکرها ۰.۰۱ لات بوده که در برخی دیگر از کارگزاری‌ها این مقدار ۰.۱ لات است. کاربران با استفاده از لوریج یا اهرم و مارجین نیز می‌توانند با سرمایه کم، به میزان حداقل حجم معاملات در بروکر خود فعال کنند. همچنین برخی از بروکرهای فارکس، حساب سنتی ارایه کرده و امکان معامله با مبالغ کمتر را هم فراهم کرده‌اند که در این حالت، حساب واحد سنت به جای دلار استفاده خواهد شد.

برای تعیین حداکثر لات باید به عواملی مانند نوع حساب معاملاتی، نوع بروکر و دارایی باید توجه کرد. حداکثر حجم یا لات برای معامله در برخی بروکرها ۵۰۰ لات بوده و در برخی دیگر نیز ۳۰۰ یا ۱۰ هزار لات حجم هر معامله است. بر اساس این موارد حداقل و حداکثر حجم معاملات در فارکس با توجه به هر بروکر متمایز بوده و باید پیش از انتخاب بروکر به این موضوع بسیار توجه کرد.

دلایل اهمیت محاسبه حجم معامله در فارکس

دلایل اهمیت محاسبه حجم معامله در فارکس

پیش از باز کردن پوزیشن معاملاتی در بازار فارکس، محاسبه حجم لازم برای معامله مهم است زیرا از قبل امکان حداقل کردن سطح ریسک وجود دارد. از دیگر دلایل اهمیت محاسبه حجم معامله در فارکس عبارتند از:

  • در صورت پیش‌بینی اشتباه، از دست دادن کمتر سرمایه تریدر
  • مدیریت بهینه و متناسب ریسک و خطر معامله
  • امکان جلوگیری از ضررهای چند برابری به دلیل تحلیل اشتباه
  • بهینه سازی معاملات خرد و کلان و تصمیم مناسب در عملیات داد و ستد
  • هرید و فروش سودآورتر جفت ارزها با اطمینان بیشتر
  • امکان جبران معاملات ناموفق و دارای بازدهی کم

چه درصدی از ریسک برای محاسبه حجم معاملات بازار فارکس نیاز است؟

طبق نظرات و عقیده افراد با تجربه و با سوابق درخشان معاملاتی در بازارهای فارکس و دیجیتالی، برای هر سطح دارایی بهترین درصد ریسک بین ۱ تا ۳ درصد بوده که این امر بر حسب اختیار و سطح حرفه معامله گران نیز شرایط متفاوتی دارد. تعیین زیاد این درصد ریسک باعث در خطر بودن بیشتر سرمایه افراد در این بازار خواهد شد. در حالی که هر چه سطح ریسک را کمتر برای معاملات در نظر بگیرند، امکان نبران ضرر به میزان بیشتری وجود دارد.

استراتژی‌های تعیین حجم معاملات در فارکس

معامله گران جهت تعیین حجم معاملات خود در فارکس از استراتژی‌های مختلفی می‌توانند استفاده کنند. استفاده از هر روش در شرایط خاص و در موارد متعدد قابل انجام بوده و شامل موارد زیر هستند.

۱) روش حجم ثابت که معامله‌گران از یک عدد ثابت برای معاملات خود استفاده کرده

۲) روش درصد ثابت که از تمام موجودی حساب درصد ثابت در نظر گرفته شده

۳) روش درصد ثابت برای تعیین حجم که از تمام موجودی حساب درصدی در نظر داشته و از میزان ریسک درصدی در محاسبات ثابت باقی خواهد ماند. در این استراتژی میزان حجم معامله و سرمایه رابطه عکس دارند.

۴) روش نسبت ثابت برای تعیین حجم که رابطه بین رشد و ریسک بوده و برای حساب‌های کوچک استفاده می‌شود. اگر معامله‌گر تعداد معاملات موفقی داشته باشد از طریق کاهش ریسک، می‌توان حجم معاملات را کاهش داد و برعکس

۵) روش تعیین حجم با ریسک تعیین شده ثابت که با توجه به میزان ریسک معامله و شرایط بازار، حجم معاملات تعیین خواهد شد. 

نتیجه گیری

نحوه محاسبه حجم معامله کمک زیادی به بهینه کردن و انجام دقیق یا سودآور معاملات در فارکس خواهد کرد. از طرفی به کمک برخی ابزارها و موارد کاربردی مانند پیپ، لات و دیگر اصطلاحات فرایند محاسبه انجام شده و نیاز به آگاهی دقیق از این موارد وجود دارد. در بازار فارکس یا به صورت دستی و محاسبات معمولی امکان کسب میزان حجم معامله وجود دارد یا از طریق برخی از نرم‌افزارها یا تنظیمات خودکار موجود در پلتفرم‌های معاملاتی هر بروکر، محاسبات حجم معاملات انجام خواهد شد.

از سوی دیگر این امر برای معاملا‌گران حرفه‌ای و مبتدی نیاز است زیرا برای برنامه‌ریزی آینده معاملات کمک خواهد کرد. در این مقاله نیز محاسبه حجم معاملات بازار فارکس بعد از بررسی اطلاعات و اصطلاحات کاربردی انجام گردید. این فرایند امکان محاسبه حداقلی و حداکثری معاملات روزانه یا دوره‌ای را نیز ممکن خواهد کرد.

سوالات متداول

۱) محاسبه حجم معامله به چند روش قابل انجام است؟

محاسبه حجم معامله از طریق روش نرم ‌افزاری یا سنتی انجام شده که برای هر دو از یک فرمول و معادله کلی استفاده می‌گردد اما روش نرم افزاری و استفاده از پلتفرم‌ها سریع‌تر و بهتر برای انجام همه معاملات در این بازار سودآور خواهد بود.

۲) آیا امکان تعیین حداقل و حداکثر میزان معامله در بازار فارکس وجود دارد؟

بله این فرایند از طریق محاسبات و روش‌های توضیح داده شده ممکن بوده و بازه کم و زیاد حجم معامله قابل تشخیص و محاسبه است.

۳) بهترین راه برای فهمیدن حجم و میزان معامله انجام شده در روز چیست؟

با استفاده از متاتریدرها و پلتفرم‌های مخصوص امکان فهمیدن حجم اتوماتیک روزانه معاملات برای کاربران و تریدرها وجود دارد.

به این مقاله امتیاز دهید :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا